Skřivánek ve Švýcarsku

V pátek 20. června se Skřivánek vydal na svůj první zahraniční zájezd. Poprvé za 20 let činnosti sboru se naskytla příležitost zazpívat si mimo ČR. Do Švýcarska jsme vyjeli společně s naším spřáteleným sborem Čtyřlístkem z Chlumu u Třeboně s jeho sbormistryní Janou Kvitskou. První den byl cestovní, díky velké zácpě na dálnici jsme do cíle dorazili dosti pozdě, ve 20.30. Místem našeho pobytu bylo malé městečko Steinmaur, kde jsme byli. ubytováni  v místní taneční škole.

Sobotní dopoledne vyplnila společná zkouška. Odpolední výlet do Zurychu a hodinová projížďka lodí po jezeře byl dárek od našich hostitelů. Krásný zážitek nám trochu pokazil trvalý déšť. Cestou jsme uspořádali i  dva malé improvizované „koncerty“ nejprve v nádražní hale a poté v kostele.

V neděli jsme odjeli do Bülachu, kde v místní hudební škole probíhaly zkoušky a od 16.30 koncert. Nejdříve vystoupily oba sbory s krátkým samostatným programem, následovalo společné vystoupení obou sborů.

Poté se představil místní soubor dvanácti harfenistek ve věku 8 – 16 let „Harpeggia“, který zaujal dokonalou souhrou a laděním. Následovalo původně neplánované vystoupení našich členek Barbory Duškové a Ngoc Ha Ngo, které výborně provedly slavnou Labuť C.Saint Saense a sklidily velký úspěch u publika. Vyvrcholením koncertu bylo společné provedení několika písní s pečlivě připraveným doprovodem harfenistek. Koncert měl velký úspěch. 

Na koncertě byla přítomna ředitelka České školy bez hranic v Zurychu paní Jana Vaňková a rovněž zástupkyně českého velvyslanectví v Bernu. Byly navázány cenné kontakty s výhledem na další spolupráci.

Pondělní zpáteční cestu jsme si zpestřili návštěvou McDonaldu poblíž Mnichova.

A nakonec několik poděkování: Náš velký dík si zaslouží paní Barbora Grainer, která byla autorkou a hlavní organizátorkou celé akce a vzorně se o nás starala po celou dobu pobytu, děkujeme paní učitelce Radce Samcové, která s námi cestovala jako pedagogický dozor, Petru Egertovi za kvalitní klavírní doprovod a panu řidiči Jirkovi za vysoce profesionální a bezpečnou dopravu.

Náš velký dík patří městu Zliv za finanční příspěvek na dopravu a panu Ondřejovi Hačkovi za sponzorský dar.

Josef Zaplatílek