Pangea – finálové kolo matematické soutěže

V březnu se žáci naší školy zúčastnili matematické soutěže Pangea. Jedna naše žákyně, Kateřina Krčková ze 7.B, postoupila do celostátního finále z prvního místa v rámci Jihočeského kraje. Nyní již máme finále za sebou. Konalo se 14. června v Praze. Níže Vás seznámím, jak tento den probíhal.

Do Prahy jsme vyrazily v pátek 14. června brzy ráno. Vstávání dříve než do školy je náročné. Vlak jel již před sedmou hodinou ranní. V Praze jsme byly již před devátou hodinou. Prošly jsme Vrchlického sady a dorazily jsme do Nové budovy Národního muzea (dříve budova rádia Svobodná Evropa). Kateřina se zaregistrovala a před začátkem jsme si prohlédly výstavu Czech press foto. Mnoho fotografií bylo věnováno válce na Ukrajině a našim prezidentským volbám. Fotografie byly velmi poutavé.

V půl desáté bylo zahájení a beseda s Vladimírem Kořenem (uvádí Zázraky přírody). Velmi úsměvné byly jeho zážitky z natáčení a bizarní autonehody. Bylo to příjemné rozptýlení před finálovým testem. Postupem času atmosféra v sále houstla. Na účastnících byla vidět nervozita. Šedesát minut maximální koncentrace nad 20 otázkami z oblasti sportu a kinematografie. Zkuste si vypracovat Kateřinin test, zde máte odkaz: „Soubor otázek, 7. ročník“.

Po dokončení testu jsme se přesunuly do Hudebního divadla Karlín, kde se konal odpolední program. Atmosféra karlínského divadla, jeho historická budova, byla úžasná. Součástí programu byly besedy s významnými českými sportovci. První beseda byla s Andreou Sestini Hlaváčkovou, českou tenistkou, která například přivezla stříbro z OH v Londýně. Následující beseda byla s mistryní světa v ledolezení Anetou Loužeckou, která nám přiblížila svůj sport a svůj životní příběh. Aneta je současně chovatelkou ledních medvědů v pražské zoologické zahradě. Dále jsme se dozvěděli od profesora Jaroslava Pollerta (mistr světa ve slalomu na divoké vodě, v současné době vyučuje na ČVUT), jak se buduje kanoistický kanál pro olympijské hry. Využití matematiky a matematických modelů, tvorba zmenšeného fyzického modelu a úprava času pro zjištění, jak se bude voda chovat v reálu. Program pokračoval rozhovorem s fotbalistou Karlem Poborským. Vrcholem dne byla beseda s Jiřím Šlégrem, „zlatým hochem z Nagana“. Na závěr bylo slavnostní vyhlášení vítězů jednotlivých kategorií. Kateřina se v celostátní konkurenci bohužel neumístila, ale zážitek to byl nezapomenutelný.

Den to byl velmi dlouhý, pěší přesun z karlínského divadla na hlavní nádraží v Praze byl příjemným protažením po celodenním sezení. Pražské hlavní nádraží v pátek podvečer bylo také velmi intenzivním zážitkem. Ve vlaku se projevila únava. Do Zlivi jsme dorazily v půl osmé večer. Byl to krásný, ale velmi dlouhý den.

Kateřině moc gratulujeme k tomuto úspěchu. Oficiální fotografie a videa z finálového dne si můžete prohlédnout na www.pangeasoutez.cz.